ELEKTROORMARI


MATERIJALI IZRADE: - kučišta ormara mogu biti od plastike ili izvedena od nehrđajućeg čelika

IZVEDBA:
- ugradni ili nadgradni, sa mogućnošću vanjske ili unutarnje montaže

- vodonepropusni i plinotjesni, te zaštita od direktnog/indirektnog dodira (napona)

- zaštita IP44, IP65, IP68, u svim dimenzijama

- elektroormari sa daljinskim nadzorom i upravljanjem sustava NUS

- upravljanje uz pomoć radio modema, GSM ili GPRS modema

PRIMJENA:
- za napajanje crpnih stanica odvodnje ili vodoopskrbe i upravljanje automatskim grubim rešetkama, automatskim finim sitima, transporterima i ostalim uređajima, te za obradu zraka na uređajima za pročišćavanje otpadnih voda.

Upravljanje crpkama u crpnom zdencu se odvija s razvodnog ormara izbornom preklopkom R-O-A ( ručno - isključeno - automatski ). U položaju ručno, crpkom se upravlja tipkalima za uklop i isklop. U položaju automatski , crpkom se upravlja na sljedeće načine: a ) preko PLC-a -signalom ultrazvučnog nivoa ili nalogom iz komandnog centra, koji može i ne mora biti smješten u neposrednoj blizini crpne stanice, b ) direktno -ultrazvučnim mjeračem u slučaju kvara PLC-a. U oba načina rada ( ručni i automatski ), crpkom se upravlja putem impulsnih komandi.

Kompresorom za aeraciju tlačnog cjevovoda također se upravlja sa razvodnog ormara koji je opremljan sa opremom energetike, automatike, upravljanja signalizacije. Upravljanje je riješeno izbornom preklopkom R-O-A ( ručno-isključeno-automatski ). U položaju ručno kompresorom se mora upravljati tipkalima za uklop i isklop, a u položaju automatski nalozima za uklop/isklop iz PLC-a i to: prema izraženom vremenskom protokolu ili iz komandnog centra. Također na isti način kao i kod kompresora, upravlja se i sa elektromagnetskim ventilima kompresora.

PLC ( programibilni logički controler ) je logički programibilni kontroler, tj. industrijsko računalo, koje se sastoji od memorije, procesora, industrijskih ulaza i izlaza; tipkala, sklopki, ili raznih vrsti pretvornika ili senzora. PLC se najviše koristi kao osnovni dio upravljačkih automatskih sustava u industriji. Njegov program odnosno algoritam se može jednostavno mjenjati, te je pogodan za brza riješenja ili aplikacije. PLC je digitalno računalo, njegov program se izvršava ciklično i sastoji se od tri faze: čitanja ulaznih varijabli, izvršavanje programskog koda i ispisivanje rezultata logičkih operacija na izlaze. Program se pamti u unutrašnjoj memoriji uređaja i ako on ostane bez napajanja. Projektiran je za teške uvijete rada, otporan na vibracije, temperaturne promjene i električne smetnje što je uvelike važno za rad na crpnim stanicama.